Náš příběh...

Konečně nadešel čas, kdy si začínáme plnit náš dávný sen... plně se věnovat koníčku z nejušlechtilejších... včelaření

Už jako malý kluk jsem se dostal do kontaktu se včelami u své babičky, ale v té době mě více přitahovala voda a vše v ní se nacházející... Snad to a skutečnost, že jsem velkou část prázdnin vždy trávil u druhých prarodičů, na jejich hospodářství, určilo moji budoucí profesi. V roce 1984 jsem zakončil studium na UK Praha, učitelský obor biologie, tělesná výchova. Od té doby je biologie v nejrůznějších podobách neoddělitelnou součástí mého života... 

Ale do včelaření jsme se spolu s manželkou pustili až v době nedávné, kdy jsme věděli, že se této vášni budeme moct věnovat opravdu na 100%.

Od začátku jsme se snažili zachytit nejmodernější trendy, protože stav včelstev a podmínky jejich vedení v současné době, se nedá srovnat s dobou, kterou pamatuji a na kterou vzpomínají služebně mnohem starší včelaři. Bohužel.

A proč webové stránky?

Důvod je prostý: chceme na nich poskytovat získané informace a poznatky o medu a dalších včelích produktech, protože dnes, kdy je každý "expert" na jídlo, pivo, víno atd., nás udivuje, jak málo se ví o zázraku, kterým med a další včelí produkty jsou...

Když jsem se dozvěděl, že někdo dokonce rozpouští med v mikrovlnce, protože je to rychlejší, rozhodl jsem se, že musím začít s osvětou.

Jenže! Jak to udělat v době, kdy lidé nechtějí číst delší texty než je SMSka a  informace chtějí přijímat jen v podobě obrázků či videa? A nejraději jen přes smart telefon...

Jeden nápad mám: na naše etikety se toho moc nevejde, ale za použití QR kódu nebo odkazu v textu by to snad mohlo být zábavnější a k informaci by se mohli zájemci dostat snadněji.. Uvidíme!

Vydržte, moc prosíme, ještě pár odstavců textu, kterým, až se prokoušete, tak vás to třeba začne víc zajímat.


O našem medu...

Včelaříme v úpatí brdských hřebenů, v klidném prostředí, daleko od průmyslového znečištění.

Náš med se složením pravděpodobně nebude příliš odlišovat od ostatních medů zdejší produkce, protože pochází z oblasti, kde i další včelaři "pasou" svoje včely, a proměnlivé složení medu, který se v určitou sezonu vyprodukuje v daném místě, včelař nemůže ovlivnit (vyjma kočování k lánům jedné plodiny) a je tedy plně v režii našich včeliček = ony rozhodují, kam poletí a co budou v danou chvíli sbírat a nosit do svých úlů.

Chuť našeho medu ale mnohým odběratelům často připomíná chuť, kterou si pamatují z doby, "kdy včelařil jejich děda..."

Proč tomu tak je?

Domníváme se, že k tomu přispívá způsob našeho včelaření, respektive způsob získávání medu samotného... Už víte, že neovlivníme, co budou včely nosit (jaká bude tedy příchuť medu), ale ovlivňujeme, kam včelky nektar ukládají a kde ho budou přeměňovat na med.

Včelaříme tzv. kombinovaným způsobem = včely plodují odděleně od medných zásob, které ukládají do jiných rámků a NIKDY NEMÍCHÁME dílo. Stručně řečeno: med není nikdy vytáčen z díla, ve kterém včely dříve plodovaly anebo, nedej bože, byly léčeny... Medují jen na novém (tzv. panenském) díle, které je naprosto čisté a nebylo ničím kontaminováno. Snad i proto ta "jiná" chuť medu, bez příchuti chemie a zbytků plodu a výkalů.

Tak si samozřejmě značně komplikujeme náš včelařský život a připravujeme se o velkou část medu (a tím i možného zisku), který včely musí spotřebovat, aby vystavěly nové dílo, do kterého ukládají nektar...

Tvrdí se, že na vytvoření 1 kg vosku spotřebují cca 3 - 5 kg medu.

Ale ten med za to stojí!!!

A navíc včelaříme v tzv. uzavřeném režimu voskového koloběhu = sami si vyrábíme voskové mezistěny a přísně dodržujeme pravidla, která zaručují, že mezistěny pro budoucí nové "medové plásty" budou vyrobeny jen z panenského vosku nebo z vosku z tzv. víček.

Výroba vlastních mezistěn viz. následující odkaz:

https://youtu.be/SNeRIANwn10

Vosk z plodiště používáme na výrobu plodových plástů (jen jednou) a po dalším vyvaření ho vyřazujeme z koloběhu a použijeme např. na výrobu svíček... 

Další informace o včelaření, jeho kráse, ale i náročnosti najdete v případě zájmu v mnoha odborných publikacích a na bezpočtu stránek na internetu... 


                Včelařství Svobodovi                             +420 728 582 060
Vižina 94, 267 24 Hostomice pod Brdy              svopa66@gmail.com
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky
Používáme cookies, abychom zajistili správné fungování a bezpečnost našich stránek. Tím vám můžeme zajistit tu nejlepší zkušenost při jejich návštěvě.

Pokročilá nastavení

Zde můžete upravit své preference ohledně cookies. Následující kategorie můžete povolit či zakázat a svůj výběr uložit.

Bez nezbytných cookies se neobejde správné a bezpečné fungování našich stránek a registrační proces na nich.
Funkční cookies ukládají vaše preference a uzpůsobí podle nich naše stránky.
Výkonnostní cookies monitorují výkon našich stránek.
Díky marketingovým cookies můžeme měřit a analyzovat výkon našeho webu.