Náš příběh...
Konečně nadešel čas, kdy si začínáme plnit náš dávný
sen... plně se věnovat koníčku z nejušlechtilejších... včelaření
Už jako malý kluk jsem se dostal do kontaktu se včelami u své babičky, ale v té době mě více přitahovala voda a vše v ní se nacházející... Snad to a skutečnost, že jsem velkou část prázdnin vždy trávil u druhých prarodičů, na jejich hospodářství, určilo moji budoucí profesi. V roce 1984 jsem zakončil studium na UK Praha, učitelský obor biologie, tělesná výchova. Od té doby je biologie v nejrůznějších podobách neoddělitelnou součástí mého života...
Ale do včelaření jsme se spolu s manželkou pustili až v době nedávné, kdy jsme věděli, že se této vášni budeme moct věnovat opravdu na 100%.
Od začátku jsme se snažili zachytit nejmodernější trendy, protože stav včelstev a podmínky jejich vedení v současné době, se nedá srovnat s dobou, kterou pamatuji a na kterou vzpomínají služebně mnohem starší včelaři. Bohužel.
A proč webové stránky?
Důvod je prostý: chceme na nich poskytovat získané informace a poznatky o medu a dalších včelích produktech, protože dnes, kdy je každý "expert" na jídlo, pivo, víno atd., nás udivuje, jak málo se ví o zázraku, kterým med a další včelí produkty jsou...
Když jsem se dozvěděl, že někdo dokonce rozpouští med v mikrovlnce, protože je to rychlejší, rozhodl jsem se, že musím začít s osvětou.
Jenže! Jak to udělat v době, kdy lidé nechtějí číst delší texty než je SMSka a informace chtějí přijímat jen v podobě obrázků či videa? A nejraději jen přes smart telefon...
Jeden nápad mám: na naše etikety se toho moc nevejde, ale za použití QR kódu nebo odkazu v textu by to snad mohlo být zábavnější a k informaci by se mohli zájemci dostat snadněji.. Uvidíme!
Vydržte, moc prosíme, ještě pár odstavců textu, kterým, až se prokoušete, tak vás to třeba začne víc zajímat.

O našem medu...
Včelaříme v úpatí brdských hřebenů, v klidném prostředí, daleko od průmyslového znečištění.
Náš med se složením pravděpodobně nebude příliš odlišovat od ostatních medů zdejší produkce, protože pochází z oblasti, kde i další včelaři "pasou" svoje včely, a proměnlivé složení medu, který se v určitou sezonu vyprodukuje v daném místě, včelař nemůže ovlivnit (vyjma kočování k lánům jedné plodiny) a je tedy plně v režii našich včeliček = ony rozhodují, kam poletí a co budou v danou chvíli sbírat a nosit do svých úlů.
Chuť našeho medu ale mnohým odběratelům často připomíná chuť, kterou si pamatují z doby, "kdy včelařil jejich děda..."
Proč tomu tak je?
Domníváme se, že k tomu přispívá způsob našeho včelaření, respektive způsob získávání medu samotného... Už víte, že neovlivníme, co budou včely nosit (jaká bude tedy příchuť medu), ale ovlivňujeme, kam včelky nektar ukládají a kde ho budou přeměňovat na med.
Včelaříme tzv. kombinovaným způsobem = včely plodují odděleně od medných zásob, které ukládají do jiných rámků a NIKDY NEMÍCHÁME dílo. Stručně řečeno: med není nikdy vytáčen z díla, ve kterém včely dříve plodovaly anebo, nedej bože, byly léčeny... Medují jen na novém (tzv. panenském) díle, které je naprosto čisté a nebylo ničím kontaminováno. Snad i proto ta "jiná" chuť medu, bez příchuti chemie a zbytků plodu a výkalů.
Tak si samozřejmě značně komplikujeme náš včelařský život a připravujeme se o velkou část medu (a tím i možného zisku), který včely musí spotřebovat, aby vystavěly nové dílo, do kterého ukládají nektar...
Tvrdí se, že na vytvoření 1 kg vosku spotřebují cca 3 - 5 kg medu.
Ale ten med za to stojí!!!
A navíc včelaříme v tzv. uzavřeném režimu voskového koloběhu = sami si vyrábíme voskové mezistěny a přísně dodržujeme pravidla, která zaručují, že mezistěny pro budoucí nové "medové plásty" budou vyrobeny jen z panenského vosku nebo z vosku z tzv. víček.
Výroba vlastních mezistěn viz. následující odkaz:
Vosk z plodiště používáme na výrobu plodových plástů (jen jednou) a po dalším vyvaření ho vyřazujeme z koloběhu a použijeme např. na výrobu svíček...
Další
informace o včelaření, jeho kráse, ale i náročnosti najdete v případě
zájmu v mnoha odborných publikacích a na bezpočtu stránek na internetu...